Bebop gossip

Bebop gossip

SONNY ROLLINS

Tenorsaxofonisten Sonny Rollins avslöjar nu sanningen om de berömda träningspassen under Västerbron i början av 1960-talet. Många har spekulerat om varför Rollins försvann från scenen och allt från religiösa grubblerier till "ambis"-problem har varit på tapeten. Det visar sig att alla varit helt fel ute nu när Rollins själv berättar om sina problem med vikten under de första åren efter att snabbmatkedjan Mac Donalds började sälja sina kaloririka produkter över hela USA.

(källa: obekräftade uppgifter, Dar Es Salaam)

Gammalt svartvitt foto på överviktig man med saxofon.

OVE GUSTAFSSON

Kontrabasisten Ove Gustafsson har satsat sina sista slantar på en karriär i den gamla svenska kolonin Elsass-Lothringen i Tyskland. Gustafsson leder sedan en tid tillbaka en frijazzensemble i den trivsamma kurorten Schlagnussdorf. "Det känns härligt med den fria stämningen och jag har fått inblickar i en helt ny klangvärld" skriver Ove i ett brev till sin son, Leo Lindberg i samband med dennes födelsedag. En ny platta har släppts lokalt bland sudettyskar men vi har lyckats komma över ett exemplar som vi visar här på sajten.

(källa: osäkra uppgifter, febrig Leo Lindberg)

CD-konvolut med tysk text: Bebop mit typische variationen.

ART BLAKEY VERSUS MOUSSA FADERA

Trumläraren Art Blakey har ett antal regler för hur man beter sig i klassrummet. Det är bland annat absolut förbjudet att släppa väder. Straffet för den skyldige är att möta mästaren i boxningsringen. När det råkade braka i byxorna på en av eleverna, den begåvade bebop-trumslagaren Moussa Fadera, var det dags för honom att ta på sig boxhandskarna. Fadera försökte sig på en undanflykt. Han påstod att oljudet från hans bak egentligen var en inbyggd stämton han använde när han justerade pukorna. Blakey lät sig inte bevekas och matchen var bara en halv minut gammal när råsopen kom från Blakeys fruktade höger. Fadera undkom med ett blått öga men tvingas bära solglasögon då han ska spela offentligt hos Lasse i Parken.

(källa: Klarabella Chambers, avlägset släkt med Paul)

Art Blakey är som björnen Baloo. Han knockar sina elever!